English | Bahasa Malaysia
Cari  
 
 
 
 
 
Buah Fikiran
Saiz Teks A A A

Rakan-rakan sekalian, selamat datang ke laman web piara.com.my. Anda di jemput untuk memberi komen bagi entri blog saya.

Perlu Lebih Cekap Tenaga Oleh Melati Mohd Ariff

KUALA LUMPUR, 18 Julai (Bernama) -- Sewaktu kerajaan mengumumkan kenaikan tarif elektrik pada 1 Jun lalu, mereka yang menggunakan elektrik pada kadar kurang daripada 300 kWj sebulan atau RM77 ke bawah pastinya menarik nafas lega.

Ini kerana kenaikan itu hanya memberi kesan kepada pengguna domestik yang menggunakan elektrik antara 301 hingga 1000 kWj sebulan.

Bagaimanapun, keadaan ini mungkin tidak akan berterusan selama-lamanya seperti yang dijelaskan Presiden Persatuan Penyelidikan Air dan Tenaga Malaysia (AWER), S. Piarapakaran, bahawa kos bahan api akan semakin meningkat dan ia adalah kos tertinggi bagi industri elektrik.

Beliau membuat andaian itu berdasarkan laporan Imbangan Tenaga Kebangsaan (NEB) 2008.

"Menurut NEB, campuran bahan api untuk penjanaan elektrik adalah 56.6 peratus gas asli, 33.4 peratus arang batu, 8.1 peratus hidro, 1.2 peratus diesel dan 0.7 peratus fuel oil," katanya.

KOMPONEN UTAMA

Daripada statistik NEB itu jelas dapat dilihat dua komponen utama yang mempengaruhi tarif elektrik iaitu gas asli dan arang batu.

Menurut Piarapakaran, gas asli dibekalkan oleh Petronas pada harga subsidi berdasarkan harga formula kerajaan.

Sementara itu arang batu pula dibeli daripada luar negara dan berdasarkan harga pasaran antarabangsa.

"Kenaikan harga arang batu masih diserap oleh Tenaga Nasional Berhad (TNB) atas permintaan kerajaan persekutuan," kata Piarapakaran kepada Bernama semasa mengulas impak kenaikan tarif elektrik yang diumumkan kerajaan Jun lepas.

Beliau berkata kenaikan tarif elektrik itu adalah untuk mengurus kenaikan harga gas asli dan pelaksanaan "Feed-in Tariff" (FiT).

Jelasnya, FiT ialah mekanisme "Feed-in Tariff" (FiT) yang diperkenal kerajaan untuk mempromosi pembangunan Tenaga Diperbaharui (RE).

Usaha itu, kata beliau, dibuat melalui penubuhan Sustainable Energy Development Authority (SEDA).

TENAGA DIPERBAHARUI

Menurut Piarapakaran, antara fungsi SEDA ialah untuk menguruskan Dana RE yang dikumpul melalui tarif elektrik yang dikenakan ke atas pengguna.

"Satu peratus daripada tarif kita disumbangkan kepada Dana RE. Bagaimanapun keperluan ini dikecualikan bagi pengguna domestik yang penggunaan elektriknya di bawah 300 kWj sebulan," jelasnya.

Piarapakaran menjelaskan bahawa di bawah Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10), kerajaan bercadang meningkatkan campuran tenaga RE yang kini kurang daripada 1 peratus kepada sekitar 5.5 peratus pada tahun 2015.

SEDA, katanya, dijangka beroperasi sepenuhnya pada penghujung 2011 dan mempunyai masa empat tahun untuk mencapai sasaran seperti yang ditetapkan di bawah RMK-10.

"AWER berharap SEDA akan fokus kepada tujuan penubuhannya," kata Piarapakaran.

TERUS MENINGKAT

Dari segi penggunaan tenaga asas (semua bentuk sumber tenaga), Malaysia mencatat peningkatan pada kadar 6.1 peratus antara tahun 2000 hingga 2008.

Peningkatan permintaan tenaga bukan sahaja mempunyai kaitan dengan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) tetapi juga pertambahan jumlah penduduk negara.

Menurut Piarapakaran, keadaan itu membuktikan bahawa permintaan tenaga di Malaysia akan sentiasa meningkat daripada nilai anggaran purata dunia.

Dalam keadaan itu, beliau berkata kerajaan perlu menjamin industri elektrik masih mampu memberikan tarif yang saksama kepada semua masyarakat pengguna.

"Ini penting untuk perkembangan ekonomi yang berterusan. Kebimbangan AWER adalah untuk kerajaan memastikan Malaysia kekal sebagai pasaran yang berdaya saing untuk pelabur.

"Disebabkan kerajaan sedang merasionalisasi subsidi, tarif elektrik menjadi parameter yang penting untuk dikaji.

"Kita sudah pun mula hilang tahap kompetitif kepada Thailand dan Korea Selatan," katanya.

Dalam hal yang berkaitan, Piarapakaran berkata pihaknya ingin mencadangkan supaya proses penetapan tarif yang telus dengan pembabitan rakyat dapat dilaksanakan.

Melalui proses yang sedemikian, rakyat, katanya boleh memahami serta menerima sebarang kenaikan tarif tanpa sebarang keraguan dan dapat memainkan peranan mereka secara lebih bertanggungjawab.

Pihak peniaga serta pelabur pula, tambahnya boleh merancang operasi mereka dengan lebih teliti.

ISU PPP

Setiap kali berlaku pelarasan tarif elektrik, isu utama yang sering dibangkitkan ialah Perjanjian Pembelian Tenaga (PPA) antara TNB dengan Pengeluar Tenaga Bebas (IPP).

Lazimnya perkara yang menjadi tumpuan untuk PPA ini ialah kos bahan api.

Menurut Piarapakaran mekanisme penyaluran kos bahan api yang dipraktikkan sekarang di bawah PPA adalah tidak jelas.

Rakyat, katanya perlu dimaklumkan dengan lebih jelas bagaimana kos bahan api yang disalurkan memberi impak kepada tarif.

"Daripada kajian kami IPP mengambil masa kurang daripada 10 tahun untuk memperoleh kembali perbelanjaan modal. Ini menunjukkan IPP tidak mempunyai sebarang risiko dalam perniagaan elektrik.

"IPP juga mendapat pinjaman kewangan untuk melaksanakan projek-projek mereka dan semua kos ini akhirnya disalurkan kepada rakyat sebagai tarif.

"Sektor penjanaan elektrik mesti dikawal selia dan kita tidak boleh membiarkan pihak-pihak tertentu yang hanya mengutamakan keuntungan dan mengabaikan kesejahteraan rakyat terus bermaharajalela," tegas Piarapakaran.

AWER, katanya, telah menyediakan satu laporan mengenai masa depan industri elektrik negara yang antaranya menggariskan isu-isu berkaitan industri elektrik negara.

Laporan itu dihantar kepada semua anggota kabinet, anggota parlimen dan agensi-agensi kerajaan terbabit pada 2 Jun 2011. Laporan penuh ini boleh dibaca di laman sesawang AWER www.awer.org.my .

CEKAP TENAGA

Dalam masa yang sama, Piarapakaran mempunyai saranan untuk semua rakyat Malaysia termasuk mereka yang tidak terkesan dengan kenaikan tarif elektrik.

"Jadilah lebih cekap tenaga kerana kita juga mempunyai tanggungjawab kepada generasi akan datang," katanya.

Menurut beliau, kecekapan tenaga adalah cara untuk mengoptimumkan penggunaan tenaga, sebagai contoh, pembelian alat elektrik yang cekap tenaga, tidak membiarkan peralatan dalam mod sedia dan menggunakan bila perlu.

Menyelenggara alat-alat elektrik secara berkala juga dapat membantu alat-alat ini berfungsi dengan cekap.

Alat seperti pendingin hawa, ketuhar mikro, peti sejuk dan alat-alat 'yang banyak guna tenaga' biasanya perlu penyelenggaraan.

"Bagi AWER, menjadi cekap tenaga adalah satu-satunya cara untuk kita melangkah ke hadapan.

"Kegagalan kita untuk berbuat demikian akan hanya mengundang krisis," tambahnya.

Bagi mereka yang biasa membayar bil elektrik yang tinggi dan masih mampu berbuat demikian, mereka mungkin tidak ambil peduli dengan pengumuman kenaikan tarif elektrik.

Namun untuk pengguna yang mungkin berdepan dengan kesulitan kewangan, ada cara untuk mengurangkan beban kenaikan.

Pengguna sepatutnya dapat mengenal pasti alat yang banyak menggunakan tenaga elektrik.

Menurut Piarapakaran, sebarang peralatan yang memanaskan, menyejukkan dan berputar, menggunakan lebih banyak tenaga.

"Jika kita menggunakan peralatan seperti pendingin hawa, pemanas air, peti sejuk dan pam air tangki ikan, kita akan menggunakan tenaga elektrik dengan banyak.

"Mengurangkan penggunaan alat-alat ini atau menggunakan alat-alat yang cekap tenaga dapat mengurangkan impak kepada bil elektrik," jelasnya.

PILIH YANG SESUAI

Seperkara lagi yang perlu diberi perhatian berat oleh pengguna ialah peralatan yang berusia lebih daripada 10 tahun menggunakan hampir tiga kali ganda penggunaan tenaga elektrik berbanding model terkini di pasaran.

Di mana sesuai, pengguna yang memiliki peralatan yang seperti itu dinasihatkan membeli barangan baru yang cekap tenaga.

Piarapakaran menjelaskan bahawa sebagai permulaan, kerajaan persekutuan memberikan rebet untuk pendingin hawa sebanyak RM100 dan peti sejuk sebanyak RM200 yang cekap tenaga serta mempunyai label 5 Bintang.

Tawaran itu, katanya adalah untuk jenama-jenama yang menyertai program ini di lokasi-lokasi terpilih sehingga akhir 2011.

Dalam masa yang sama kaedah penggunaan atau pemasangan peralatan dengan betul adalah penting untuk memastikan tidak berlaku kenaikan mendadak bil.

Piarapakaran memberikan contoh penggunaan alat hawa dingin mestilah di bilik yang tertutup dan bersesuaian saiznya.

"Jika kita memasang pendingin hawa di lokasi tanpa pintu seperti ruang makan atau bilik yang lebih besar daripada kapasiti reka bentuk pendingin hawa sudah pasti kita akan mencatat penggunaan elektrik yang tinggi," jelasnya.

Menurut beliau, terdapat banyak langkah untuk menjimatkan penggunaan tenaga elektrik.

Langkah terbaik, katanya, adalah menggunakan sesuatu peralatan itu apabila diperlukan sahaja serta menggunakan peralatan yang cekap tenaga.

"Kecekapan tenaga dicapai melalui reka bentuk dan peralatan yang menggunakan tenaga itu sendiri.

"Elak juga meninggalkan peralatan dalam mod sedia kerana 10 peratus hingga 30 peratus tenaga elektrik penggunaan biasa digunakan dalam mod sebegini," jelas Piarapakaran.

AWAS PENIPUAN

Dalam keterujaan untuk mengurangkan kos penggunaan elektrik, pengguna bagaimanapun dinasihatkan supaya berhati-hati supaya tidak menjadi mangsa penipuan.

Menurut Piarapakaran, terdapat banyak produk yang didakwa boleh mengurangkan penggunaan elektrik termasuk 'mengurangkan pembacaan meter'.AWER, katanya, telah berulang kali menimbulkan isu itu dengan agensi kerajaan yang terbabit.

"Dakwaan yang dibuat oleh jurujual bahawa Suruhanjaya Tenaga, TNB dan SIRIM telah memberi pengiktirafan kepada barangan seperti itu tidak benar.

"Sekiranya ada orang awam atau peniaga didatangi jurujual-jurujual ini, segera laporkan kepada Suruhanjaya Tenaga," tegasnya.

Piarapakaran berkata pihaknya telah memulakan kerjasama dengan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan serta pasar raya-pasar raya besar supaya tidak membenarkan jurujual berkenaan membuka kedai di lokasi mereka.

"Kami berharap rakyat tidak terpedaya dengan taktik serta tipu-helah untuk memasang peralatan yang didakwa boleh mengurangkan penggunaan elektrik.

"Hanya ada satu sahaja cara untuk mengurangkan penggunaan elektrik iaitu dengan menggunakan produk yang cekap tenaga," katanya.

Komen (0 Posted)

Rekod Tidak Dijumpai!

Rekod Per Halaman
Memaparkan Halaman daripada

Tinggalkan komen atau cadangan anda

Komen / Cadangan
  Sila masukkan perkataan dalam imej di bawah:

Tidak dapat dibaca? Tukar teks.


 
   
 
Pengumuman
 
 
 
   
   
 
Hakcipta © 2010 - 2011 piara.com.my. Semua Hak-hak Terpelihara.
 
Engineered by : Two Sigma Technologies